background img
CWteam

Ο ακριβότερος καφές του κόσμου!

2 έτη ago written by

Ο Kopi Luwak ή καφές μοσχογαλής (luwak coffee) είναι ο σπανιότερος και ακριβότερος καφές του πλανήτη. Η ονομασία του οφείλεται σε ένα νυκτόβιο αιλουροειδές, το luwak, που ζει στην Ινδονησία και «συμμετέχει» ενεργά στην παραγωγή του. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ο καλύτερος καφές στον κόσμο και αποτελεί θέμα συζήτησης στα Αμερικανικά και Βρετανικά μέσα ενημέρωσης.


Ο Kopi Luwak μπορεί να παραχθεί και από τις δύο κύριες ποικιλίες του καφέ που ευδοκιμούν στην Ινδονησία, τη robusta και την arabica. Η τελική γευστική του ποιότητα εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από την ποικιλία του καφέ.Τα μικρά αυτά ζωάκια που πάντα ζούσαν πέριξ των δέντρων του καφέ και  λατρεύουν τους καρπούς του (οι οποίοι παρεμπιπτόντως μοιάζουν πολύ με κεράσια, ενώ τον μυρωδάτο καφέ προσφέρει το κουκούτσι τους).Η τιμή πώλησης του καφέ μπορεί να φτάσεις και τα 100
$ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα νυκτόβια αυτά αξιολάτρευτα ζωάκια λοιπόν επιλέγουν τα ώριμα φρούτα του δέντρου που πέφτουν, χωρίς όμως να μπορούν να χωνέψουν το κουκούτσι τους. Αυτό είναι που συλλέγουν εδώ και δεκαετίες οι χωρικοί από τα περιττώματά τους. Οι κόκκοι του καφέ καθαρίζονται σχολιαστικά και προσλαμβάνουν σύμφωνα με τους ειδικούς μια μοναδική γεύση και άρωμα, το οποίο τους χαρίζει η διαδρομή μέσα από το πεπτικό σύστημα του ζώου.

Μετά τη συγκομιδή, ο καφές καβουρδίζεται και κόβεται ανάλογα με τον τρόπο που επιθυμεί κανείς να τον καταναλώσει. Διαβάζουμε μάλιστα στο διαδίκτυο πως είναι δυνατή η παρασκευή του, είτε σε μηχανές εσπρέσο, είτε σε κλασικές μηχανές φίλτρου ή κανάτες έμβολα. Τέλος, αν ο καφές είναι πολύ καλά κομμένος σαν αλεύρι, μπορεί να παρασκευαστεί και όπως ο ελληνικός, δηλαδή να βράσει μαζί με το νερό στο μπρίκι.

Όμως κάτι άσχημo διαδραματίζεται πίσω από την παρασκευή του πανάκριβου καφέ Kopik Luwak και έχει να κάνει με την αιχμαλωσία και την εκμετάλευση των μικρών ζώων.

Και αυτό γιατί, οι μοσχογαλές, το θηλαστικό απ’το πεπτικό σύστημα του οποίου παράγεται ο συγκεκριμένος καφές, πέφτουν  θύματα βασανισμού και ζουν εγκλωβισμένα σε κλουβιά μέσα σε φυτείες καφέ.
Ενώ οι ελεύθερες άγριες μοσχογαλές τρώνε κόκκους καφέ ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αυτές που είναι αιχμάλωτες εκτρέφονται από άγουρους κόκκους.
Αν και είναι νυκτόβια ζώα ,υποφέρουν καθώς είναι  παγιδευμένα σε ένα κλειστοφοβικό ηλιόλουστο μέρος. Ταραγμένα παλεύουν μεταξύ τους, ροκανίζουν τα πόδια τους και έχει βρεθεί αίμα στα κόπρανά τους. Πολλά μάλιστα μεγαλώνουν άρρωστα και πεθαίνουν εξαιτίας του στρες.
coffeeluwak
Σχετικές πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών δημοσιεύει σε έκθεση του το περιοδικό Αnimal Welfare.
«Δυστυχώς πολλοί τουρίστες κλείνουν τα μάτια στην σκληρότητα που συνοδεύει την παραγωγή καφέ από τις εγκλωβισμένες μοσχογαλές ακόμα κι αν μια φωτογραφία αναρτηθεί στα social media» αναφέρει ο Neil D’Cruze ερευνητής άγριας ζωής στην Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για την Παγκόσμια Προστασία των Ζώων, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό.
Από το 2013, τουλάχιστον 13 μικρά και μεγάλα καταστήματα έχουν αφαιρέσει αυτού του είδους τον καφέ από τα ράφια τους, όπως τα Χάροντς και τα Σέλφριντζις, ή μπήκαν στην διαδικασία να διευρευνήσουν τον τρόπο πραγωγής του.
Από το 2013, τουλάχιστον 13 μικρά και μεγάλα καταστήματα έχουν αφαιρέσει αυτού του είδους τον καφέ από τα ράφια τους, όπως τα Χάροντς και τα Σέλφριντζις, ή μπήκαν στην διαδικασία να διευρευνήσουν τον τρόπο πραγωγής του.

 

Article Categories:
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Menu Title