background img
CWteam

Το καταδικασμένο κτίριο της οδού Μεσολογγίου! «Καπναποθήκες Αφών Ηλιού»

5 έτη ago written by

Στην πόλη του Αγρινίου, στην οδό Μεσολογγίου το άλλοτε περήφανο κτίριο των Καπναποθηκών Αδελφών Ηλιού (1930) παραμένει και αντιστεκέται στο πέρασμα των χρόνων, θυμίζοντας τουλάχιστον (για όσους γνωρίζουν) ότι κάποτε ήταν μια ζωντανή ιστορία της πόλης.

Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα και αναφορές στα τοπικά μέσα για την κατάσταση που επικρατεί και για το λόγο που έχει απαξιωθεί και εγκατελειφθεί.

Λέγεται στη διαθήκη του «Ηλιού» ότι  το κτίριο κληροδοτείται σε ένα ίδρυμα υπό τον έλεγχο μιας  διοικούσας επιτροπής  (Μασώνων και Τεκτόνων)…ουάου!

ilioybuilding

Όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Συνείδηση» το κτίριο με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου , το έτος 1992 παραχωρήθηκε απ΄το Δήμο για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου και ακολούθως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τη στέγαση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών,απόφαση που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ο Δήμος Αγρινίου είχε προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια όταν επικαλέστηκε χρησικτησία κι αυτόματα ήρθε σε σύγκρουση με το Δημόσιο, που θεωρεί  υπαρκτό το «άφαντο» ίδρυμα.

Προς παρόν ούτε τεκτονική στοά εν Αγρινίω γνωρίζουμε ,ούτε και κάποιο ίδρυμα έχει εμφανιστεί έως τώρα.

Ουσιαστικός τρόπος για την αξιοποίηση του κτηρίου είναι να υπάρξει βούληση από το Δήμο μαζί με άλλους σημαντικούς φορείς, με απαίτηση κάθε ηθικού και νόμιμου δικαίου για άμεση απαλλοτρίωση ώστε να περάσει στα χέρια των Αγρινιωτών πολιτών.

Εμείς εξερευνήσαμε το χώρο ,νοιώσαμε την ενέργεια της ατμόσφαιρας και προσπαθήσαμε να την αποτυπώσουμε σε εικόνες.

ilioy6

Πολλά σκόρπια αντικείμενα στο χώρο ,αφού λειτούργησε ως αποθηκευτικός χώρος του Δήμου,σπασμένες λάμπες,κουτιά,κουρέλια και σκουπιδία.Επίσης σκηνικά και αντικείμενα θεατρικών παραστάσεων να είναι μερικά από αυτά που μαρτυρούν τη σημερινή κατάσταση. Οι βανδαλισμένες πόρτες,τα κλεμμένα στόρια των παραθύρων και το  γκρεμισμένο βορειοδυτικό τμήμα του κτιρίου μας υπενθυμίζουν πως ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες κατατρώγουν αργά και βασανιστικά το εναπομείναν ερειπωμένο κτίσμα.

ilioy7 ilioy5

ilioy9 ilioy8

Χώροι μεγάλοι και λειτουργικοί ,ευάεροι και ευήλιοι σε όλο το οικοδόμημα αφού χαρακτηρίζεται από λιτή και συμμετρική αρχιτεκτονική.

ilioy4 ilioy2

Με μια γρήγορη ματιά οποιοσδήποτε θα διαπίστωνε ότι το συγκεκριμένο κτίσμα θα μπορούσε να μετατραπεί σε κόσμημα και πραγματικό αξιόθεατο της πόλης ενώ κάλλιστα θα ήταν δυνατό να φιλοξενήσει αρκετές δραστηριότητες του Δήμου,όπως για παράδειγμα τα μαθήματα του εικαστικού εργαστηρίου καθώς υπάρχει πρόβλημα στο συγκεκριμένο τομέα.

ilioy3 ilioy1

Ιδέες μπορούν να εμφανιστούν αρκεί να υπάρχει όραμα.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό από το παλαιό κτίριο Καπναποθηκών επισκεφθείτε τη σελίδας μας στο Facebook!

 

 

Article Categories:
CITY GALLERY

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Menu Title